Szemészeti „ügyeleti” esetek elsősegélye

Mi a teendő különböző sérülések, idegentest esetén, ha nincs mellettünk szemész szakorvos?

Szerző:
Dr. Kardos Mária
szemész szakorvos

Idegentest

A szembe kerülő szilárd szennyeződés – pl szempilla, bogárszárny – nagyon kellemetlen szúró érzést, erős könnyezést tud okozni. A szúró érzés gyakran a pislogás alkalmával fokozódik, ami azt jelenti, hogy vagy a szem felszínén, vagy többségében a felső szemhéj alá szorul be a sokszor csak tűszúrásnyi nagyságú finom por.

A szennyeződést meg kell próbálni kitörölni vagy kimosni, illetve a beszorult idegentestet kiszabadítani.

Idegentest az alsó szemhéj áthajlásában

Az alsó szemhéj belső felszínén talált idegentesttől általában zsebkendő sarkával meg tudjuk szabadítani a szemet.

Hogyan járjunk el, ha az idegentest a felső szemhéj alá szorul?

Az elsősegélyt nyújtó személy mindenképp mosson kezet és ügyeljen, hogy körmei ne okozzanak sérülést. Tiszta zsebkendőre és fültisztító pálcikára vagy tompa végű pálcikára van szükség.

A szemhéj kifordításához nem szúrós végű tupírozó fésű nyele is jó eszköz lehet.

A sérült mindkét szemét nyitva tartva nézzen lefelé pl. a vele szemben álló cipőjére, ez egy fix pont. Ne csukja be a szemét! Pislogjon egyet, ha muszáj, de alapvetően maradjon így, az egész művelet néhány másodperc.

A segítő a szempillasort szélesen megfogva a szemhéj felső áthajlásán megtámasztva a fülpiszkálót fel tudja hajtani a szemhéjat. Egy kicsit kellemetlen, de semmiképp nem fájdalmas addig, amíg a sérült lefelé néz!
Amennyiben meglátjuk az idegentestet, akár a zsebkendő sarkával vagy másik fültisztító pálcikával ki tudjuk törölni azt a szemhéj belső felszínéről, illetve az áthajlásról.

Ezután nincs más teendőnk, ha van otthon némi műkönny csepp vagy gél, nyugtató hatással vannak a nyálkahártyára és biztosítja a szem és a sérülés felszínének megfelelő nedvességét. Azonban ennek hiányában is néhány perctől néhány óráig terjedően meg kell szűnni a kellemetlen érzésnek, ami azért tarthat az eltávolítás után is, mert egy picit megkarcolódhat a nyálkahártya.

A szem felszínén feltapadt, beszúródott idegentest

Ne kísérletezzünk eltávolítással, mert további sérülést okozhatunk!! Ezek eltávolítása a szemész orvos feladata!

Mit tegyünk idegen anyag szembe fröccsenése esetén?

A lehető legrövidebb idő alatt bő, tiszta vízzel ki kell mosnunk a szennyeződést! A mosást kifordított szemhéjjal is meg kell tennünk az esetlegesen feltapadt szennyeződések eltávolítására. Tejjel tilos a kimosást végezni!!!

A kimosásra alkalmas a csapból folyó tiszta víz.

Lúg- (pl. malter, hypo, mész) vagy savtartalmú (pl. akkumulátor) maró és mérgező anyagok becsapódásakor az azonnali bő vizes, alapos kimosás után, melyet kifordított szemhéjjal is végezzünk el, haladéktalanul jelentkezzünk szemészeti fekvőbeteg ellátó intézményben, mivel ezek az anyagok maradandó károsodást, szövetelhalást és további súlyos komplikációkat okozhatnak.

Mit tegyünk hegesztést követő szemfájdalom, vörösség esetén?

A panaszok oka az erős UV-sugárzás, ami védőszemüveg nélkül dolgozó hegesztőknél fordul elő. Tünetek: fájdalom, erős könnyezés, vörösség és néha a szem kinyitási képtelensége áll fenn.

Legfontosabb az a szabály, hogy szemüveg nélkül ne hegesszünk, de ha már megtörtént a baj és nem tudunk szakrendelőbe jutni, próbáljunk megnyugodni. Műkönnycsepp, regeneráló műkönnygél csökkentheti a tüneteket és bár a teljes gyógyulás 2-3 napig is eltarthat akkor is, ha nem került a szembe idegentest, a nagy fájdalom kb. 24 órán belül enyhülni fog.

Az idegentest jelenlétének kizárására és a rendkívül erős, szúró fájdalom enyhítésére azonban tanácsos szemész szakorvoshoz fordulni.
A szájon át szedhető fájdalomcsillapítók segíthetnek mindegyik fájdalom esetén!

A szem felszínének horzsolása

Leggyakrabban akkor fordul elő, ha valaki, pl. kisgyermek játék közben a felnőtt szemébe kap. A kispárna csücske, vagy szempilla is okozhatja.

Szúrást, könnyezést, vörösséget tapasztalunk, ami rendkívül kellemetlen.

Abban az esetben, ha teljesen biztosak vagyunk, hogy nem került a szemünkbe idegen anyag, csukott szemmel próbáljunk aludni, pihenni, ha van otthon műkönnycsepp vagy műkönnygél, sűrűn cseppentsünk, ez segít az egyenetlenség miatti szúró fájdalom csökkentésében. A fájdalom sajnos ettől sem fog elmúlni, a hámosodásnak, mint ahogy a bőr felszínén is megfigyelhető horzsolás után, időre van szüksége, a kellemetlen érzést addig elkerülni nem lehet. Horzsolás esetén a leghasznosabb a csukva tartás, amit a szem leragasztásával, hámosító gélek, cseppek, antibiotikum cseppek alkalmazásával, csukott szemmel történő, sok pihenéssel biztosíthatunk.

A szem mozdulatlanságát és az irritációt könnyebb elviselni, ha a helyiség be van sötétítve

Amennyiben nem tud a patikába eljutni

Műkönnyek és fájdalomcsillapítók már egyes töltőállomásokon is kaphatók már. Nagyobb baj esetén ne végezzenek öngyógyítást, haladéktalanul forduljanak szakorvoshoz!

PRAKTIKUS TANÁCSOK

A mobiltelefonokban található zseblámpák és nagyítók segítséget nyújthatnak a megfelelő elsősegélyben.

Minden időkre érvényes tanács, hogy legyenek körültekintőek, vigyázzanak a biztonságos munkavégzésre, saját magukra és másokra, ha szükséges, tegyék fel az ajánlott védőszemüveget.


Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj